Vanzarea de programe gratuite

 [image of a Philosophical Gnu] [ Catala | Ceha | Engleza | Franceza | Indoneza | Italiana | Japaneza | Poloneza | Rusa | Romana | Spaniola ]


Cuprins


Multa lume crede ca spritul proiectelor GNU este de a nu incasa bani pentru distribuirea copiilor de programe, sau ca ar trebui cerut cat mai putin posibil -- indeajuns sa acopere costurile.

De fapt, incurajam persoanele care resistribuie software gratuit sa ceara cat doresc sau pot. Daca aceasta vi se pare surprinzator, cititi mai departe.

Cuvantul ``gratuit'' are doua sensuri gnerale; se poate referi sau la libertati sau la pret. Cand vorbim de ``program gratuit'', noi ne referim la libertate, nu la pret. (Ganditi-va la ``discurs gratuit'', nu ``bere gratuita''.) Mai exact, inseamna ca un utilizator este liber sa ruleze programul, sa il modifice si sa redistribuie programul cu sau fara cost.

Programe gratuite sunt distribuite cateodata gratuit, si cateodata contra unui pret substantial. Adeseori acelasi program este disponibil in ambele moduri din locuri diferite. Programul este gratuit in ciuda pretului, deoarece utilizatorii au libertatea de a-l folosi.

Programe non-gratuie sunt vandute de obicei la un pret ridicat, dar uneori magazinul va va da o copie fara bani. Aceasta nu il face totusi software gratuit. Cu sau fara bani, programul nu este gratuit deoarece utilizatorii nu au libertate.

Deoarece programele gratuite nu au legatura cu pretul, un pret scazut nu este mai gratuit, sau mai apropiat de aceasta. Astfel ca daca redistribuiti copii de programe gratuite, ati putea la fel de bine sa cereti o taxa substantiala si sa castigati bani. Redistribuirea de programe gratuite este o activitate legitima si buna; daca o faceti, ati putea sa si faceti profit de pe urma ei.

Programul gratuit este un proiect comunitar, si toti cei care depind de el ar trebui sa caute modalitati de a contribui la ridicarea comunitatii. Pentru un distribuitor, modul de a face aceasta este sa dea o parte din profit Free Software Foundation sau altor proiecte de programe gratuite. Prin finantarea dezvoltarii, puteti ajuta lumea programelor gratuite.

Distribuirea programelor gratuite este o oportunitate de a strange fonduri de dezvoltare. Nu-i risipiti!

Pentru a contribui cu fonduri, trebuie sa aveti ceva in plus. Daca cereti o taxa prea mica, nu veti avea nimic de dat pentru a sustine dezvoltarea.

Va deranja pe unii utilizatori un pret mai ridicat de distributie?

Lumea se teme cateodata ca un pret mai ridicat de distributie indeparta programele gratuite pentru utilizatorii care nu au bani multi. Cu programele private (18k caractere), un pret ridicat face exact acest lucru -- dar programele gratuite sunt diferite.

Diferenta este ca programele gratuite au tendinta de a se raspandi in mod natural si sunt multe metode de a face rost de ele.

Detinatorii de programe rauvoitori incearca din greu sa va opreasca de a rula un program privat fara a plati pretul standard. Daca acest pret este ridicat, devine greu pentru unii utilizatori sa foloseasca programul.

In cazul programelor gratuite, utilizatorii nu trebuie sa plateasca taxe de distributie pentru a folosi programul. Ei pot copia programul de la un prieten care are o copie, sau cu ajutorul unui prieten care are acces la retea. Sau mai multi utilizatori se pot adana si imparti pretul unui CD-ROM iar apoi fiecare poate instala pe rand programul. Un pret ridicat al CD-ROM-ului nu este un obstacol major cand programul este gratuit.

Va descuraja utilizarea programelor gratuite un pret mai mare de distribuire ?

O alta temere obisnuita este pentru popularitatea programelor gratuite. Se crede ca un pret ridicat al distributiei va reduce numarul de utilizatori, sau ca un pret scazut este posibil sa incurajeze utilizatorii.

Aceasta este adevarat pentru programele private -- dar programele gratuite sunt diferite. Cu atatea modalitati de a obtine copii, pretul distributiei are un efect redus asupra popularitatii.

Pe termen lung, numarul de persoane care folosesc programe gratuite este determinat in principla de cat de multe programe gratuite se pot face, si cat de usor este de folosit. Multi utilizatori vor continua sa foloseasca programe private daca programele gratuite nu pot face toate sarcinile pe care acestia doresc sa le face. Astfel, daca dorim sa crestem numarul de utilizatori pe termen lung, as trebui, inainte de toate, sa dezvoltam mai multe programe gratuite.

Cea mai directa metoda de a face aceasta este prin scrierea de catre dumneavoastra de programele gratute necesare sau manuale. Dar daca distribuiti mai mult decat scrieti programe, cea mai buna cale de a ajuta is prin strangerea de fonduri pentru ca altii sa scrie.

Termenul ``program ce se vinde'' poate fi confuz de asemenea

Vorbind semantic, ``a vinde'' inseamna a schimba bunuri pentru bani. Vanzarea unei copii a unui program gratuit este legitima si o incurajam.

Totusi, atunci cand oamenii se gandesc la ``programe de vanzare'', ei isi imagineaza de obicei sa o facac in modul in care majoritatea companiilor o fac: crearea programului privat in loc de gratuit.

Astfel, daca nu veti face distinctii cu atentie, in modul in care acest articol o face, va sugeram sa evitati utilizarea termenului ``program de vanzare'' si sa folositi alta formulare. De exemplu, ati putea spune ``distribuirea de programe gratuite contra cost'' -- aceasta nu este ambigua.

Costuri ridicate sau scazute si GNU GPL

Cu exceptia unei situatii speciale, Licenta Generala Publica GNU (20k caractere) (GNU GPL) nu specifica cat de mult puteti cere pentru distribuirea copiei unui program gratuit. Puteti sa nu cereti numic, un cent, un dolar sau un milion de dolari. Este la latitudinea dumneavoastra, si a pietei, asa ca nu va plangeti la noi daca nimeni nu vrea sa plateasca un milion de dolari pentru o copie.

Exceptia este in cazul in care fisierele binare sunt distribuite fara codul sursa complet corespunzator. Cerora care fac aceasta le este cerut de catre GNU GPL sa ofere codul sursa la cereri ulterioare. Fara o limita asupra costului pentru codul sursa, ei ar putea sa puna o taxa prea ridicata pentru ca cineva sa o plateasca --cu ar fi, un milion de dolari --si astfel sa para ca distribuie codul sursa desi in fapt il ascund. Astfel incat in acest caz trebuie sa limitam taxa pentru codul sursa, pentru a asigura libertatea utilizatorilor. Intr-un caz general, totusi, nu este o justificare pentru a limita taxa de distributie, astfel incat nu o facem.

Cateodata companii ale caror activitati trec de linia a ceea ce GNU GPL permite pledeaza pentru permisiuni, zicand ca ei ``nu vor cere bani pentru programele GNU'' sau ceva de genul acesta. Insa nu ajung niciunde in acest fel. Programele gratuite se refera la libertate, si intarirea GPL este apararea libertatii. Cand aparam libertatea utilizatorilor, nu suntem distrasi de elemente colaterale cum ar fi cat este taxa de distributie. Libertatea este problema, intraga problema, si singura.


Alte texte pentru lectura


[ Catala | Ceha | Engleza | Franceza | Indoneza | Italiana | Japaneza | Poloneza | Rusa | Romana | Spaniola ]

Inapoi la pagina index GNU.

Nelamuriri si intrebari legate de FSF si GNU la gnu@gnu.org. Alte metode de a contacta FSF.

Pareri despre aceste pagini web la webmasters@www.gnu.org, trimiteti alte intrebari la gnu@gnu.org.

Copyright (C) 1996, 1997, 1998, 2001 Free Software Foundation, Inc., 51 Franklin St, Fifth Floor, Boston, MA 02110, USA

Copierea textuale si distribuirea a acestui articol in intregime este permisa prin orice mijloc, daca aceasta nota este reprodusa. Verbatim copying and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.


Translation coordination: lmiguel@gnu.org