Zašto softver ne bi trebao imati vlasnika

od Richarda Stallmana

 [slika filozofskog GNUa] [ češki | engleski | francuski | hrvatski | indonezijski | japanski | korejski | ruski | španjolski ]

Digitalna informacijska tehnologija pridonosi svijetu, čineći lakšima prepisivanje i preinačivanje informacija. Svima nama računala obećavaju lakše bavljenje svime time.

Ne želi svatko da to bude lakše. Sustav autorskih prava softerskim programima dodjeljuje "vlasnike", od kojih većina zadržavaju možebitnu blagodat od softvera nedostupnima ostatku javnosti. Oni žele biti jedini koji mogu presnimavati i preinačivati softver kojeg mi rabimo.

Sustav autorskih prava uzrastao je s tiskom---tehnologijom za masovnu proizvodnju prijepisa. Autorsko pravo se dobro slaže s tom tehnologijom zato što ono ograničava samo veleproizvođače prijepisa. Ono nije oduzelo slobodu čitateljima knjiga. Obični čitatelj, koji nije posjedovao tiskarski stroj, mogao je prepisati knjige samo perom i tintom, i rijetki su čitatelji bili utuženi zbog toga.

Digitalna tehnologija je okretnija od tiskarskog stroja: kada je informacija u digitalnom obliku, možete je lako presnimiti da biste je podijelili s drugima. Upravo se ova fleksibilnost loše slaže sa sustavom autorskih prava. To je jedan od razloga rastućih gadnih i drakonskih mjera, koje se sada koriste u nametanju autorskih prava nad softverom. Promislite o ovim četirima navadama Udruge softverskih izdavača (SPA--od Software Publishers Association):

Sve ove četiri navade podsjećaju na one provođene u bivšem Sovjetskom Savezu, gdje je svaki stroj za presnimavanje bio pod stražom da bi se spriječilo zabranjeno presnimavanje, i gdje je svaki individuum morao potajice presnimiti informacije i poslati ih iz ruke u ruku kao "samizdat". Naravno, postoji razlika: povod za nadzor informacija u Sovjetskom Savezu bio je političke naravi; u SAD povod je dobit. Ali nas se dotiče samo čin, ne i povod. Svaki pokušaj sprječavanja dijeljenja informacija, bez obzira na razlog, vodi na jedne te iste metode i na istu grubost.

Vlasnici navode nekoliko vrsta argumenata koji im daju vlast da nadziru kako mi rabimo informacije:

Kao korisnik računala danas, možete se naći kako koristite vlasnički (18k znakova) programom. Ako vas prijatelj zatraži da načinite presnimak, bilo bi loše odbiti ga. Suradnja je važnija od autorskog prava. Međutim, potajna suradnja ne čini dobro društvu. Osoba treba težiti uspravnu i otvorenu životu s ponosom, a to znači reći "Ne" vlasničkomu softveru.

Vi zaslužujete biti kadrima surađivati otvoreno i slobodno s drugim ljudima koji rabe softver. Vi zaslužujete biti kadrima učiti kako softver radi, i poučavati vaše učenike njime. Vi zaslužujete biti kadrima uposliti vašega omiljenoga programera da vam popravi program kada se pokvari.

Vi zaslužujete slobodni softver.


Drugi tekstovi za pročitati


Natrag na GNU-ovu početnu stranicu.

Molimo šaljite upite o GNU-u i FSF-u na gnu@gnu.org. Ostali načini kontaktiranja FSF-a.

Molimo šaljite komentare o ovim web stranicama na webmasters@www.gnu.org, ostala pitanja šaljite na gnu@gnu.org.

Vlasnik autorskih prava 1994 Richard Stallman Verbatim copying and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.

Zadnji put promijenjeno: $Date: 2002/04/08 17:15:40 $ $Author: mohit $