We kunnen een einde maken aan Word attachments

door Richard M. Stallman, Januari 2002

 [plaatje van een filosofische Gnu] [ Duits | Engels | Italiaans | Nederlands | Pools | Portugees | Spaans ]

Heeft u er ook zo'n hekel aan Word documenten bij e-mail te ontvangen? Word attachments zijn vervelend, maar erger nog, ze belemmeren mensen over te stappen op Free Software. Misschien kunnen we deze praktijken stoppen door simpelweg samen te werken. Alles dat we hoeven te doen is iedere persoon die ons een Word document stuurt, vragen hierover nog eens na te denken.

De meeste computergebruikers gebruiken Microsoft Word. Dat is vervelend voor ze, omdat Word proprietaire software is, die gebruikers de vrijheid ontzegt deze software te bestuderen, te veranderen, te kopiŽren en te herdistribueren. En omdat Microsoft het Word-bestandsformaat met elke nieuwe release verandert, zitten gebruikers vast aan een systeem dat hen verplicht elke upgrade te kopen, of ze daar nu behoefte aan hebben of niet. Misschien komen ze er zelfs achter, over een paar jaar, dat Word documenten die ze dit jaar schrijven niet langer gelezen kunnen worden met de versie van Word die ze op dat moment gebruiken.

Maar het raakt ons ook, als ze er vanuit gaan dat we Word gebruiken en ons documenten in Word-formaat sturen (of verwachten dat wij hen dergelijke bestanden sturen). Sommige mensen publiceren of posten documenten in Word-formaat. Sommige organisaties accepteren alleen bestanden in Word-formaat: iemand die ik ken kon niet solliciteren op een baan omdat hij zijn CV moest insturen als Word-bestand. Zelfs overheden verplichten burgers soms het Word-formaat te gebruiken, wat echt te gek voor woorden is.

Voor ons gebruikers van vrije besturingssystemen, is het ontvangen van Word-documenten een ongemak. Maar de ergste impact heeft het gebruik van het Word-formaat op hen die over zouden willen stappen op vrije besturingssystemen. Zij twijfelen, omdat ze denken dat ze Word moeten hebben om Word-bestanden die ze ontvangen te kunnen lezen. Het gebruik van het geheime Word-formaat om bestanden en informatie uit te wisselen remt de groei van onze gemeenschap en de verspreiding van vrijheid. Wat we merken is de irritatie die we van tijd tot tijd voelen als we een Word-document ontvangen, maar de voortdurende en blijvende schade die dit doet aan onze gemeenschap blijft buiten ons gezichtsveld. Maar het gebeurt de hele tijd.

Veel GNU gebruikers die Word-documenten ontvangen, proberen manieren te vinden om ze te openen. Je kunt wat obscure ASCII-tekst in het bestand vinden door er doorheen te bladeren. Vrije software kan vandaag de dag sommige Word-documenten lezen, maar niet allemaal -- het bestandsformaat is geheim en niet helemaal gedecodeerd. Erger nog: Microsoft kan het op elk moment veranderen.

In de toekomst gebruiken ze misschien Palladium of een andere verraderlijke computertoepassing in nieuwe versies van het Word-formaat, waardoor het volstrekt onmogelijk gemaakt wordt, voor wat voor software dan ook, om de bestanden te benaderen zonder de toestemming van Microsoft. Er zijn ook berichten dat Microsoft van plan is gepatenteerde uitbreidingen op XML als basis van toekomstige versies van het Word-formaat te gebruiken; iedereen die vrije software ontwikkelt om dergelijke bestanden te lezen, kan door Microsoft worden aangeklaagd wegens inbreuk op hun patenten.

Als u een documenten dat u ontvangt ziet als een losstaand feit, is het vanzelfsprekend dat u er op uw manier mee omgaat. Maar indien u het onderkent als een schadelijke gang van zaken, is er een andere aanpak nodig. Proberen het bestand te lezen, is als het behandelen van een symptoom van een chronische ziekte. Om de ziekte te genezen, moeten we mensen overtuigen geen Word-bestanden te sturen of te posten.

Sinds ongeveer een jaar, heb ik er gewoonte van gemaakt mensen die Word-bestanden als attachment sturen er met een beleefd bericht op te wijzen, dat dit onverstandig is en de persoon gevraagd het materiaal opnieuw op te sturen in een formaat dat niet geheim is. Dit is een stuk minder werk dan proberen obscure ASCII-teksten te lezen in een Word-bestand. En mijn ervaring is dat mensen normaal gesproken begrijpend zijn, en velen zeggen geen Word-bestanden meer aan anderen te zullen sturen.

Als we dit allemaal doen, zal het een veel groter effect hebben. Mensen die ťťn beleefd verzoek negeren, veranderen misschien wel van gedachten als ze meerdere beleefde verzoeken ontvangen, van verschillende mensen. Misschien slagen we erin "Stuur geen Word-bestanden" de status van netiquette te geven, als we systematisch aan hen die ze versturen aangeven dat dit problemen oplevert.

Om dit efficiŽnt te houden, wilt u waarschijnlijk een standaard antwoord ontwikkelen, dat u snel kunt versturen elke keer als het nodig is. Ik heb twee voorbeelden toegevoegd: de versie die ik zelf recentelijk gebruikte, gevolgd door een nieuwe versie, die de Word-gebruiker leert hoe hij of zij zijn bestanden moet omzetten in iets bruikbaarders. Daarna volgen nog enkele suggesties ingestuurd door anderen.

U kunt deze voorbeelden zo overnemen, als u wilt, of u kunt ze aanpassen aan uw persoonlijke voorkeur of u kunt er zelf een schrijven. Schrijft u vooral een antwoord dat uw ideeŽn en persoonlijkheid uitdraagt -- als de antwoorden persoonlijk zijn en niet allemaal hetzelfde, maakt dat onze campagne effectiever.

Sommige recruiters vragen om CV's in Word-formaat. Merkwaardig genoeg, vragen sommige recruiters zelfs om een dergelijke CV indien ze op zoek zijn naar iemand voor een baan in de vrije software sector. (Iemand die recruiters gebruikt om een vacature te vullen in de vrije software sector, krjgt waarschijnlijk een niet erg competente kandidaat.) Om dit te helpen verhelpen, kunt u een link naar deze pagina in uw CV opnemen, naast links naar uw CV in andere bestandsformaten. Iemand op zoek naar een Word-versie van uw CV, leest dan waarschijnlijk deze pagina wel.

Met de grootte van onze gemeenschap kunnen we een verschil maken, simpelweg door te vragen.


U heeft mij atachments gestuurd in het Microsoft Word-formaat, een geheim, proprietair formaat. Daarom kan ik de attachments niet lezen. Indien u mij attachments stuurt in platte tekst, HTML of PDF, dan zou ik ze wel kunnen lezen.

Het versturen van Word-documenten aan andere mensen heeft nadelige effecten, omdat dat mensen dwingt Microsoft software te gebruiken. Hiermee ondersteunt u het Microsoft monopolie. Dit specifieke probleem is een groot struikelblok voor een bredere adoptie van GNU/Linux. Wilt u het gebruik van het Word-bestandsformaat aub beperken wanneer u met anderen communiceert?/em>


U heeft mij een attachment gestuurd in het Microsoft Word-formaat, een geheim, proprietair formaat, dus het is voor mij moeilijk dit te lezen. Indien u mij de documenten in platte tekst, HTML of PDF stuurt, dan zal ik het lezen.

Het versturen van documenten in het Word-formaat is slecht voor u en voor anderen. U kunt er niet zeker van zijn hoe iets eruit ziet in een andere versie van Word; misschien werken ze wel helemaal niet.

Het ontvangen van Word-attachments is slecht voor u, omdat er virussen in kunnen zitten (zie: http://www.viruslist.com/eng/viruslist.html?id=7). Het versturen van Word-attachments is slecht voor u, omdat een Word-document normaal gesproken geheime informatie bevat over de auteur. Deze informatie stelt sommigen in staat hun neus te steken in de zaken van de auteur (misschien we die van u). Tekst die u denkt verwijderd te hebben, kan nog steeds aanwezig zijn, waardoor u ernstig in verlegenheid kan worden gebracht. Zie http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3154479.stm voor meer informatie.

Maar boven alles, oefent het gebruik van het Word-formaat druk uit op de ontvangers van uw bericht om Microsoft software te gebruiken en draagt het eraan bij hen andere keuzes te ontzeggen. Met andere woorden: door het gebruik van het Word-formaat in uw e-mail communicatie ondersteunt u het Microsoft monopolie. Dit is een groot struikelblok in de adoptie en acceptatie van vrij software. Wilt u aub het gebruik van het Word-bestandsformaat in uw e-mail communicatie met anderen heroverwegen?

Het omzetten van een bestand naar HTML met Word is simpel. Open het document, klik op 'Bestand', dan op 'Opslaan als' en vervolgens kiest u 'HTML-document' of 'Webpagina' in het 'Opslaan als'-menu. Klik vervolgens op 'Opslaan'. U kunt nu een HTML-document als attachment aan uw e-mail toevoegen in plaats van een Word-document. Houd er rekening mee dat Word nog wel eens op een onvoorspelbare manier veranderd wordt -- indien u menu items ziet met een iets andere naam, probeert u die dan aub.

Om een document om te zetten naar platte tekst, doet u bijna hetzelfde als hierboven omschreven -- in plaats van 'HTML-document', kiest u dan 'Allen tekst' of 'Tekst document' in het 'Opslaan als'-menu.

Misschien heeft uw computer ook wel een programma om bestanden om te zetten naar PDF-formaat. Klik op 'Bestand' en vervolgens op 'Afdrukken'. Loop de lijst met printers door tot u de PDF-converter ziet staan. Klik op de knop 'Afdrukken' en kies een naam voor het PDF-bestand, indien dat gevraagd wordt.


Hier is nog een andere benadering, voorgesteld door Bob Chassell. U dient dit voorbeeld wel elke keer aan te passen en het gaat er vanuit dat u een manier kent om de inhoud uit het Word-bestand te distilleren en te zien hoe lang deze is.


Ik ben een beetje verward. Waarom stuurde u me 876.377 bytes in een recente e-mail, terwijl de inhoudelijke tekst maar 27.133 bytes was?

U heeft me vijf bestanden gestuurd in een non-standaard, opgeblazen .doc formaat, dat een geheim van Microsoft is, in plaats van in het internationale, publieke en veel efficiŽntere platte tekst formaat.

Microsoft kan er voor zorgen dat de plaatselijke politie en justitie wetten afdwingen die studenten ervan weerhouden de code bestuderen, ondernemers ervan weerhouden nieuwe bedrijven op te starten en professionals ervan weerhouden hun diensten aan te bieden. (En Microsoft hťťft dit recentelijk gedaan, in BraziliŽ en Kenia.) Steun Microsoft aub niet hierin!


John D. Ramsdell suggereert dat mensen door een klein berichtje in hun .signature bestand mensen kunnen ontmoedigen Word en Powerpoint-bestanden te versturen:


Stuur me aub geen Word of Powerpoint bestanden!
Zie http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html

Hier is een voorbeeld brief van Alexandros Papadopoulos op een e-mail bericht met Word-attachment.

Kevin Cole van de Gallaudet University in Washington, D.C. stuurt dit automatische antwoordbericht als hij een Word-bestand ontvangt.

Meer teksten om te lezen

Copyright © 2002 Richard M. Stallman

Vertaald door wzzrd

De ongewijzigde weergave en distributie van deze gehele tekst in welke vorm dan ook is toegestaan, mits deze referentie gehandhaafd blijft.


[ Duits | Engels | Italiaans | Nederlands | Pools | Portugees | Spaans ]

Terug naar de GNU Homepage.

Richt vragen met betrekking tot de FSF en GNU aan gnu@gnu.org. Andere mogelijkheden, met de FSF in contact te treden.

Stuur commentaar op deze website aan webmasters@www.gnu.org, andere vrragen aan gnu@gnu.org.

Bijgewerkt: $Date: 2005/03/07 15:12:15 $ $Author: jlpence $