Ο Netscape και το Ελεύθερο Λογισμικό

 [εικόνα με το κεφάλι ενός GNU] [ English | Greek | Russian ]

Τα πιο πρόσφατα νέα για τον Netscape.

Άνθρωποι γεμάτοι χαρά μας γράφουν πως η Netscape έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο για να κάνει τον εξερευνητή (browser) της ελεύθερο λογισμικό, υπό τους όρους της GNU GPL.

Αυτό σημαίενι οτί προτρέχουν των γεγονότων. Η Netscape στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρει πουθενά πως θα χρησιμοποιηθεί η GNU GPL, πόσο μάλλον ότι το πρόγραμμα θα είναι ελεύθερο λογισμικό όπως το ορίζουμε στην κοινότητά μας. Είναι μεν ξεκάθαρο πως η Netscape θα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του ελεύθερου λογισμικού, όμως δεν ξέρουμε αν θα φτάσουν στο στόχο τους ή θα μείνουν πιο πίσω. Στην πραγματικότητα ακόμα η Netscape σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της.

Όταν βγάλουν την τελική απόφαση, δυο κρίσιμες ερωτήσεις θα προκύψουν: αν θα μπορούν οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι να διανείμουν αντίγραφα για κάποιο ποσό (για παράδειγμα σε συλλογές ελεύθερου λογισμικού CD-ROM) και αν θα μπορούν να διανείμουν "πειραγμένες" (τροποποιημένες) εκδόσεις του προγράμματος ακριβώς όπως δώθηκε σε αυτούς η αρχική έκδοση. Αν οποιαδήποτε απο αυτές τις ελευθερίες δεν υπάρχει, τότε το πρόγραμμα δε θα είναι ελεύθερο λογισμικό.

Αν η Netscape εκδόσει τον εξερευνητή της ως ελεύθερο λογισμικό, θα είναι μια μεγάλη μέρα για το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού. Αλλά αντί να κάνουμε κριτική ή να χαιρόμαστε, ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. και τότε θα ξέρουμε αν θα γιορτάσουμε ή όχι. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να πιέσουμε την Netscape, ήρεμα και πολιτισμένα, να κάνει το λογισμικό της ελεύθερο και να το κάνει copyleft με την GNU General Public License.


Άλλα κείμενα για διάβασμα


Επιστροφή στην αρχική σελίδα του GNU.

Στείλτε τις απορίες σας για το FSF & το GNU στο gnu@gnu.org. Επίσης υπάρχουν άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το FSF.

Παρακαλούμε στείλτε τα σχόλια σας γι' αυτές τις σελίδες στο webmasters@www.gnu.org, ενώ για άλλες ερωτήσεις στείλτε στο gnu@gnu.org.

Copyright (C) 1998 Free Software Foundation, Inc., 51 Franklin St, Fifth Floor, Boston, MA 02110, USA

Verbatim copying and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.


Translated to Greek by : Yiannis Valassakis <lacrima@gmx.co.uk>
Updated: 3 Dec 2000 tower