A Microsoft a nagy sátán?

 [egy GNU fejének képe] [ English | French | Hungarian | Russian | Spanish ]

Sok ember gondolja, hogy a Microsoft a szoftveripar fenyegető szörnye. Még egy kampány is van a Microsoft bojkottálására, míg mások a titkos protokollokra és formátumokra figyelmeztetnek. Ez az érzés érősödött, mióta a Microsoft aktív ellenségeskedést mutatott a szabad szoftverrel szemben.

A szabad szoftver közösségben más szemszögből tekintjük a dolgot. Látjuk, hogy a Microsoft rosszat tesz a szoftver-felhasználókkal szemben: szabadalmaztatja a programokat, és ezzel megfosztja a felhasználókat jogos szabadságuktól.

De a Microsoft nincs egyedül ezzel, majdnem minden szoftvercég ugyanezt teszi a felhasználókkal. Hogy más cégek ezt kevesebb felhasználóval teszik meg, mint a Microsoft, az nem azért van, mert ők híján vannak ennek a szándéknak.

Ez nem jelenti azt, hogy mentegetnénk a Microsoft-ot. Inkább emlékeztetőül szolgál arra, hogy a Microsoft a felhasználók megosztásán és szabadságuk elvételén alapuló szoftveripar természetes fejlődésének eredménye. Amikor a Microsoft-ot bíráljuk, nem szabad felmentenünk a többi, szintén szabadalmaztatott szoftvert gyártó vállalatot. A FSF-nál nem használunk semmilyen szabadalmaztatott szoftvert -- sem a Microsoft-tól, sem bárki mástól.

Az 1998. október végén kibocsátott ,,Halloween documents''-ben ('halloween-i iratok') a Microsoft vezetősége kifejezte szándékát, hogy különféle módszerekkel akadályozza a szabad szoftverek fejlesztését, mégpedig titkos protokollok és fájlformátumok tervezésével, valamint az algoritmusok és szoftver-funkciók szabadalmaztatásával.

Ezekben az akadályozó irányelvekben nincs semmi újdonság: a Microsoft és sok más szoftvercég már évek óta alkalmazzák őket. Régebben valószínűleg az volt az indítékuk, hogy egymást támadják velük, de manapság úgy tűnik, mi is a célpontok között vagyunk. De az indíték megváltozásának nincs semmi gyakorlati következménye, mert a titkos szabályok és a szoftver-szabadalmak mindenkit akadályoznak, tekintet nélkül a ,,célpontok'' kilétére.

A titkosítás és a szabadalmak igenis fenyegetik a szabad szoftvert. Eddig is jelentősen gátolták a munkánkat, és tartanunk kell attól, hogy a jövőben még erősebb lesz ez az akadály. De ez semmiben sem különbözik attól, mintha a Microsoft sohasem vett volna észre minket. A ,,halloween-i iratok'' igazi jelentősége csak abban áll, hogy úgy tűnik, a Microsoft szerint a GNU/Linux rendszernek lehetősége van arra, hogy nagy sikert arasson.

Köszönjük, Microsoft, és kérünk, tűnj el az útból.


További olvasnivaló


Vissza a GNU nyitólapra.

Információk a FSF-fel & GNU-val kapcsolatban & kérdések: gnu@gnu.org. Egyéb módok az FSF elérésére.

A weblappal kapcsolatos észrevételeket a webmasters@www.gnu.org, egyéb kérdéseket a gnu@gnu.org fogadja.

Copyright (C) 1997, 1998, 1999, 2000 Free Software Foundation, Inc., 51 Franklin St, Fifth Floor, Boston, MA 02110, USA

Fordította: Patay Gergely (patay_g@born.phy.bme.hu) és Csillag Kristóf (csillagk@yahoo.com).

E cikk szó szerinti másolása és bármilyen médiában való közzététele megengedett, feltéve, hogy ez a megjegyzés bennemarad.

Updated: Last modified: