És Microsoft el Papu?

[imatge del cap d'un nyu (GNU)] [ Anglès | Castellà | Català | Francès | Hongarès | Italià | Rus ]

Molta gent s'imagina a Microsoft com un monstre amenaçador de la indústria de programari. Hi ha fins i tot una campanya per boicotejar Microsoft  mentre altres adverteixen de l'existència de protocols i formats secrets. Aquesta percepció s'ha fet més intensa a mesura que la mateixa Microsoft ha donat mostres d'hostilitat envers el programari lliure.

A la comunitat de programari lliure tenim una perspectiva diferent. Tenim clar que Microsoft fa quelcom dolent per als usuaris de programari: fer-lo propietari i per tant impedint el dret a la llibertat dels usuaris

Però Microsoft no és l'única que incorre en aquestes pràctiques: gairebé la totalitat d'empreses de programari fan el mateix amb els usuaris. Si altres empreses fan això a menys usuaris que Microsoft, no és perquè els hi faltin ganes.

Això no vol dir que justifiquem la postura de Microsoft. Això per contra és un recordatori que Microsot és el resultat natural d'una indústria de programari basada en  dividir als usuaris i treure'ls els seus drets. Quan critiquem a Microsoft no exonerem a les altres empreses que també produeixen programari propietari. A la FSF no utilitzem cap programa propietari, ni de Microsoft ni de cap altra empresa.

Als ``documents Halloween'', apareguts a finals d'octubre de 1998, els directius de Microsoft van apuntar la intenció d'utilitzar diversos mètodes d'obstruir el desenvolupament del programari lliure: disseny de protocols i sistemes de fitxers secrets o patentar algoritmes i característiques del programari, entre altres mesures.

Aquestes polítiques obstruccionistes no ens venen de nou. Microsoft, i moltes altres empreses de programari, ho han estat fent des de fa anys. La seva motivació en èpoques passades fou, molt probablement, atacar-se mútuament. Ara sembla que que siguem nosaltres els objectius. Però aquest canvi en la motivació no té conseqüències pràctiques, perquè les convencions secretes i les patents de programari obstrueixen a tots, independentment de l'``objectiu a batre''.

El secretisme i les patents amenacen al programari lliure. Ens han obstruït molt al passat i hem d'esperar que ho continuaran fent encara més en el futur. Però això no és diferent del que passaria fins i tot si Microsoft no ens hagués col·locat a la ``llista negra''. L'únic veritable significat dels ``Documents Halloween" és que Microsoft considera que el sistema GNU/Linux té grans possibilitats d'èxit.

Gràcies  Microsoft i, si us plau, aparta't del camí. 


Altres documents


Torna a la pàgina principal del GNU.

Envieu si us plau els vostres comentaris o preguntes relatius a la  FSF i el GNU a l'adreça gnu@gnu.org. Hi ha també altres vies de contactar amb la FSF.

Envieu si us plau els comentaris d'aquestes pàgines web a l'adreça webmasters@gnu.org, envieu altres questions a l'adreça gnu@gnu.org.

Copyright (C) 1997, 1998 Free Software Foundation, Inc., 51 Franklin St - Fifth Floor, Boston, MA 02110, USA

La còpia i distribució literals d'aquest article està autoritzada en qualsevol medi, sempre que aquesta nota sigui visible.
Translation Coordination: <lmiguel@gnu.org>

 Traducció:11 d'abril del 2000 david
Updated: $Date: 2006/01/13 22:39:58 $ $Author: hicham $