Преводи ове странице

Зашто на ГНУ-овим веб страницама нема GIF датотека

 [слика философског Гнуа]

На ГНУ-овом еместу нема GIF-ова због Унисисових (Unisys) и ИБМ-ових (IBM) патената алгоритма за компримовање LZW, који се користи при прављењу GIF датотека. Ови патенти онемогућавају слободни софтвер да на прави начин ствара GIF-ове. Они се такође односе на програм compress, због чега ГНУ не користи нити њега, нити његов формат.

И Унисис и ИБМ су поднели захтев за патентирање 1983. Унисис (и вероватно ИБМ) су поднели захтеве у више земаља. Од свих места чије смо базе патената успели да претражимо, најкаснији датум истека патента је изгледа петак, 11. август 2006. 1. До тада, било ко ко изда слободни програм који ствара GIF датотеке ће највероватније бити тужен. Не знамо ниједан разлог због кога би власници патената изгубили своје парнице.

Ако бисмо ми издалу такав програм, Унисис и ИБМ би помислили да је мудрије (због питања односа са јавношћу) да не туже добротворну организацију као што је ЗСС. Они би уместо тога тужили кориснике програма, укључујући и фирме које расподељују ГНУ-ов софтвер. Ми мислимо да то не би било одговорно од нас.

Многи људи мисле да је Унисис дао дозволе за расподелу слободног софтвера за стварање у GIF формату. На несрећу, то није оно што је Унисис у ствари урадио. Ево шта ја Унисис рекао о овој ствари 1995.:

Unisys does not require licensing, or fees to be paid, for non-commercial, non-profit GIF-based applications, including those for use on the on-line services. Concerning developers of software for the Internet network, the same principle applies. Unisys will not pursue previous inadvertent infringement by developers producing versions of software products for the Internet prior to 1995. The company does not require licensing, or fees to be paid for non-commercial, non-profit offerings on the Internet, including "Freeware".

(Унисис не захтева лиценцирање, или плаћање новчаних износа за некомерцијалне, непрофитне апликације засноване на GIF-у, укључујући оне које су намењене за коришћење у сервисима на вези. Исто важи за градитеље софтвера на мрежи Интернет. Унисис неће правно гонити градитеље који су ненамерно прекршили лиценцу производећи верзије софтверских производа за Интернет пре 1995. Ова фирма не захтева лиценцирање или плаћање новчаних износа за некомерцијалне, непрофитне понуде на Интернету, укључујући „фривер“.)

Нажалост, ово не дозвољава постојање слободног софтвера, већ само полуслободног софтвера који се не може користити у слободном оперативном систему као што је ГНУ. То такође уопште не дозвољава употребу LZW у друге сврхе, као што је компримовање датотека. Зато смо морали да развијемо ГНУ-ов zip као замену за compress.

Комерцијална расподела слободног софтвера је веома важна; ми желимо да се цео систем ГНУ комерцијално расподељује. Ово значи да не можемо да додамо програм који ствара GIF-ове у ГНУ, бар не под Унисисовим условима.

Задужбина за слободни софтвер је некомерцијална, непрофитна организација, па стога, строго говорећи, приход од наше продаје CD-ROM-ова није „профит“. Можда ово значи да бисмо могли да укључимо програм за GIF-ове на нашем CD-ROM-у и да тврдимо да чинимо све под Унисисовом дозволом — а можда и не. Али, пошто знамо да би други расподељивачи ГНУ-а били спречени да га укључе, то не би било веома корисно.

Скоро одмах пошто је Унисис ово изјавио, када су сви на мрежи поново били уверени да је Унисис дао дозволу за слободни софтвер за стварање GIF-ова, писали смо правној служби Унисиса, тражећи да нам разјасне ове ствари. Још нисмо добили одговор.

Чак и ако је Унисис стварно дао дозволу да слободни софтвер ствара GIF-ове, и даље бисмо морали да се изборимо са ИБМ-овим патентом. И ИБМ-ов и Унисисов патент се односе на исти „изум“ - алгоритам за компримовање LZW. (Ово би могло да буде илустрација за грешку у делу америчке Канцеларије за патенте и робне марке, која је позната по својој нестручности и лошем расуђивању.)

Декодирање GIF-ова је друга ствар. И Унисисов и ИБМ-ов патент су написани на такав начин да се не односе на програм који само може да декомпримује у формату LZW, а не може да компримује у њему. Зато можемо да укључимо и укључићемо подршку за приказ GIF датотека у ГНУ-ов софтвер.

Сходно томе, наше веб стране би могле да садрже GIF датотеке, ако бисмо то ми хтели. Многи други би нам радо направили такве датотеке, а ми не бисмо били тужени због њиховог поседовања.

Али ми сматрамо да уколико не можемо да расподељујемо софтвер који би омогућио људима да на прави начин стварају GIF датотеке, онда не можемо ни да тражимо од других људи да покрећу такав софтвер за нас. Осим тога, ако не можемо да обезбедимо софтвер за прављење GIF датотека у ГНУ-у, морамо да предложимо алтернативу, коју бисмо ми сами морали да користимо.

1999., Унисис је изјавио следеће о њиховом патенту:

Unisys has frequently been asked whether a Unisys license is required in order to use LZW software obtained by downloading from the Internet or from other sources. The answer is simple. In all cases, a written license agreement or statement signed by an authorized Unisys representative is required from Unisys for all use, sale or distribution of any software (including so-called "freeware") and/or hardware providing LZW conversion capability (for example, downloaded software).

(Унисис је у последње време добијао питања о томе да ли се за коришћење LZW софтвера добављеног преузимањем са Интернета или из других извора захтева Унисисова лиценца. Одговор је једноставан. У свим случајевима, за употребу, продају или расподелу било ког софтвера (укључујући тзв. „фривер“) и/или хардвера који пружа могућност претварања LZW (на пример, преузетог софтвера), захтева се писани уговор о лиценци или изјава потписана од стране Унисисовог представника.)

Овом изјавом, Унисис покушава да повуче оно што је изјавио 1995. када је уступио део патента јавности. Легалност таквог потеза је сумњива.

Још један проблем је да су патенти LZW, и софтверски патенти уопште, прекршај против слободе програмера уопште, па би програмери требало да раде заједно против њих.

Па зато, чак иако пронађемо начин да омогућимо заједници слободног софтвера да ствара GIF-ове, то не би заиста било решење, бар не проблема у целини. Право решење је прелазак на други формат и престанак употребе GIF-ова.

Стога, ми не употребљавамо GIF и надамо се да га ни ви нећете користити.

Постоји могућност да се праве некомпресоване слике које имају улогу GIF-ова, у смислу да функционишу у програмима који декодирају формат GIF. То се може урадити без кршења патената. Овакви псеудо-GIF-ови су за неке употребе корисни.

Могуће је и створити GIF-ове користећи кодирање дужине трајања (run length encoding, RLE), које је ослобођено патената, али њим се не постиже степен компресије који се очекује од GIF-а.

Одлучили смо да не користимо овакве псеудо-GIF-ове на нашем еместу јер они нису задовољавајуће решење овог друштвеног проблема. Они функционишу, али су веома велики. Оно што је потребно вебу је формат компресије ослобођен патената, а не псеудо-GIF-ови.

Формат PNG је формат компресије који је ослобођен патената. Надамо се да ће постати широко подржан, а онда ћемо га употребљавати. Ми на овом серверу поседујемо и верзије наших слика у формату PNG.

За више информација о проблемима са GIF-овим патентом, погледајте страницу о GIF-у Лиге за слободу програмирања. На тој страни можете наћи више информација о проблему софтверских патената уопште.

Страница подршке читача наводи читаче који су сагласни са форматом PNG и коментаре о степену подршке коју они пружају том формату.

Постоји и библиотека звана libungif која чита gif датотеке и уписује некомпримоване GIF-ове да се супротстави Унисисовом патенту.

http://burnallgifs.org је еместо које је посвећено подстицању неупотребљавања GIF датотека на вашем еместу.


Фуснота:
1. Били смо у могућности да претражимо базе патената САД, Канаде, Јапана и Европске уније. Унисисов патент је истекао 20. јуна 2003. у САД, у Европи 18. јуна 2004., у Јапану 20. јуна 2004. а у Канади 7. јула 2004. ИБМ-ов патент у САД истиче 11. августа 2006. (ми и даље претражујемо базе патената других земаља).

Други текстови


Преводи ове странице:
[ Català | English | Deutsch | Español | Français | 日本語 | 한국어 | Polski | Română | Русский | Српски ]